1. Mijnballonvaart.be »
  2. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen 
 
• Hoe kan het dat luchtballonnen opstijgen?
Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

• Hoe stuur je een luchtballon?
Luchtballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan ballonvaren.

• Hoe ver varen we?
Dit is afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld vaart een luchtballon tussen de 15 en 30 kilometer in vogelvlucht.

•  Waar kan ik ballonvaren?
Wij bieden ballonvaarten in heel Nederland en België aan. Indien u graag in het buitenland vaart kunnen wij dit ook regelen voor u, mits daar aan dezelfde veiligheidsnormen wordt voldaan als in Nederland en België.
 
•  Wanneer kan ik ballonvaren?
 Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. 's Ochtends net na zonsopkomst en 's avonds twee uur voor zonsondergang. In de wintermaanden (vanaf november tot en met maart) kan er ook overdag gevaren worden omdat er dan geen onstabiliteit in de lucht is door de opwarming van de zon.
 
• Vanaf welke leeftijd is het toegelaten?
Kinderen kunnen mee indien ze groot genoeg zijn om over de mand te kijken. Gemiddeld is de rand van een mand 125 cm hoog.

•  Met hoeveel mensen kunnen wij in de mand?
U kunt al vanaf 1 persoon boeken. Op het maximum aantal personen staat geen limiet want wij kunnen meerdere ballonnen inzetten. Zo kunnen wij onder andere ook voor familie-uitjes, bedrijfsfeesten en andere grote groepen een ballonvaart verzorgen.
 
• Hoe weet ik of de ballonvaart doorgaat? In uw persoonlijk account wordt voortdurend de status van uw ballonvaart bijgewerkt. Zodra er nieuwe informatie bekend is, updaten we dit direct. De beslissing of de ballonvaart wel of niet doorgaat, wordt altijd zo’n 3 tot 5 uur voor de ballonvaart gemaakt. Een te vroege beslissing kan verkeerd zijn, vandaar dat we hier mee willen wachten totdat het zeker is. Wacht daarom altijd geduldig tot er meer bekend is, tot die tijd weten wij ook niet meer. Indien u het op een bepaald moment echt moet weten, bijvoorbeeld vanwege reistijd schroom dan niet om ons te contacteren. 

• Waarom is mijn ballonvaart geannuleerd? 
In bijna alle gevallen gaat uw ballonvaart niet door vanwege de weersomstandigheden. Uw piloot staat de gehele dag in contact met de meteorologen van de ballonvaartafdeling van het KNMI. Zij voorzien voortdurend in lokale weerinformatie die van toepassing is voor een ballonvaart. In een enkel geval zou het kunnen voorkomen dat u de enige bent die zich aangemeld heeft voor deze ballonvaart. Dit geldt alleen voor de standaardballonvaarten en bij minder dan 6 deelnemers. Dit komt zelden voor, maar vanzelfsprekend kunnen dan niet de lucht in. Naast dat het niet rendabel is voor ons, zijn we ook met een te licht gewicht waardoor de landing onnodig hard zou worden. 

•  Worden alle vaarten vandaag geannuleerd?
Nee, dat hoeft niet! Dit is per dag verschillend. Doordat het weer vaak redelijk lokaal is, kan het maar zo zijn dat vaarten elders in het land wel gewoon doorgaan. Lokale verschillen zien we steeds vaker. Ook is het zo dat hoe oostelijker de vaart gepland staat, des te groter de kans is dat de vaart door kan gaan. Dit komt doordat het in de westelijke kustregio’s standaard wat harder waait, en het dus ook wat vaker daar net boven de maximale grens ligt. 

•  Mijn ballonvaart gaat niet door, wat nu?
Wij begrijpen de teleurstelling dat uw ballonvaart niet doorgaat, maar de beslissing zal gemaakt zijn voor uw eigen veiligheid. En, op een later moment zal dit zeker goed gemaakt worden en kunt u genieten van een mooiere en veel rustigere ballonvaart. In alle gevallen plannen we met u een nieuwe datum, voor standaardballonvaarten kunt u zelf een nieuwe datum uitkiezen via ballonvaartmaken.com/herplannen. Indien uw gewenste locatie hier niet bij staat, mail uw contactpersoon dan even. Indien u een privéballonvaart heeft geboekt, vragen wij u om een paar nieuwe mogelijke data uit te zoeken waarop iedereen kan en die door te geven aan uw contactpersoon. In overleg plannen we dan de nieuwe vaart in. 

• Moet ik een nieuwe afspraak maken als mijn ballonvaart is geannuleerd? 
Uiteraard mag u zelf weten wanneer u de nieuwe afspraak maakt. Tickets blijven altijd een jaar geldig na de geplande vaartdatum. Binnen dat jaar vragen wij u wel om een nieuwe afspraak in te plannen. Wanneer die afspraak is maakt verder niet uit. Als een ballonvaart niet is doorgegaan kunt u altijd zelf een nieuwe afspraak maken, tickets kunnen nooit ingeruild worden voor geld of dergelijke.

•  Mijn ballonvaart is geannuleerd, maar ik zag toch een andere ballon
Dat zou kunnen. Iedere piloot maakt zelf zijn eigen beslissing, en het kan zijn dat een ander meer risico neemt. Ook zou het goed kunnen dat het een instructievaart betreft, waar bijvoorbeeld geen goed zicht voor nodig is, en het juist goed voor is om met meer risico’s te varen. 

• Ik heb last van hoogtevrees, wat nu?
U kunt gerust instappen. Omdat we niet in verbinding staan met de grond ervaart men geen hoogtevrees in een luchtballon. Sterker nog, veel van onze piloten hebben last van hoogtevrees en durven niet op een hoge ladder te staan, maar ervaren iedere avond in de luchtballon geen enkele last. Daarnaast overweldigd het uitzicht vanuit de mand zo, dat men niet denkt aan eventuele hoogtevrees. 99% van de mensen die de mand instappen met hoogtevrees, is blij dit gedaan te hebben en ervaarde geen enkele angst.

•  Is het koud in de lucht?
Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond omdat u met de snelheid van de wind meevaart en u geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven u heel warm en zorgt deze voor een aangename temperatuur in de mand.

•  Ik ben slecht te been. Mag ik ook mee?
Ja, dat is geen probleem. Zelfs rolstoelgebruikers kunnen meevaren. Geef dit wel aan bij uw boeking zodat we daar tijdens de vaart rekening mee kunnen houden. Aangezien een rolstoel meerdere plaatsen in beslag neemt, ligt de kostprijs hoger.
 
•  Kan ik een ballonvaart cadeau geven?
Jazeker. U kunt ook een kortingsbon aanvragen als u het te duur vindt om een volledig ticket cadeau te doen.
 
•  Kan ik de ballon privé afhuren voor speciale gelegenheden?
Ja, dat kan van een van onze vaste opstijgplaatsen. U kunt natuurlijk altijd een Privévaart of VIP-vaart vanaf een eigen veld maken. Het is wel belangrijk dat dit veld een minimum van 50 Meter op 50 meter oppervlakte heeft.

•  Zijn mijn tickets overdraagbaar? 
Ja, het maakt niet uit wie van de tickets gebruik maakt. Geef een wijziging in gewicht, of gezondheid wel altijd aan ons door. 

Praktisch 
 
•  Welke kleding moeten we aantrekken?
Wij raden aan om makkelijke kleding aan te doen, welke u bijvoorbeeld ook zou aandoen met een wandeling. Hakschoenen zijn verboden. U hoeft zich niet warmer of minder warm te kleden dan normaal. In de lucht is het iets warmer dan op de grond door de brander boven uw hoofd, en omdat we met de wind meevaren. Eenmaal geland kan het wel iets afkoelen.

•  Mag ik fotograferen of filmen tijdens de ballonvaart?
Natuurlijk mag u deze mooie ervaring vastleggen op foto of film. We stellen het zelfs heel erg op prijs als u wat leuke foto's toestuurt. Uiteraard mag u deze foto's ook op uw social media plaatsen.
 
•  Hoe komen we weer terug op de verzamellocatie?
 De ballon wordt gevolgd door de volgwagen. Eventuele familieleden of vrienden die willen volgen kunnen dan achter deze volgwagen aan rijden en zo ook bij de landing aanwezig zijn. Met hen kunt u dan weer naar huis rijden. Als dit niet het geval is brengt de volgwagen u terug naar de verzamellocatie. 
  
•  Hoe kan ik een vlucht boeken?
Dit kan telefonisch, per e-mail of ons boekingsformulier invullen.
 
Over de vaart zelf 
 
•  Hoe lang blijven we in de lucht?
Een ballonvaart duurt minimaal 1 uur. Daarna gaat de piloot een landingsplaats uitzoeken. Afhankelijk van hoe snel hij deze gevonden heeft wordt de landing ingezet en staat u weer veilig aan de grond.
 
•  Hoelang duurt alles bij elkaar?
 Het totale programma duurt ca 3 tot 4 uur. Er wordt een verzamellocatie afgesproken. Deze locatie is over het algemeen de locatie waar opgestegen wordt. Daar mag iedereen meehelpen
 de ballon klaarmaken terwijl er foto's en video's gemaakt  kunnen worden. Dan het opstijgen gevolgd door een vlucht van ongeveer een uur. Bij de landing is er een traditionele champagnedoop.

Veiligheid 

•  Is het wel veilig?
Wij beschikken over de meest ervaren ballonvaarders en goed materieel. De ballonnen worden jaarlijks gekeurd waarbij naar alle nodige veiligheidsaspecten wordt gekeken. Daarnaast zijn wij altijd op de hoogte van de meest actuele meteo gegevens. Kortom een ballonvaart via Mijnballonvaart.be is veilig.

•  Ben ik verzekerd?
Ja, alle passagiers zijn verzekerd door de ballonvaarder.

• Wanneer is het weer geschikt om ballon te varen?
Kort gezegd komt het er op neer dat windkracht 3 maximaal is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op e dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te betreden. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor uw veiligheid. Het is desondanks mogelijk dat u dan soms toch een ballon in de lucht ziet. Onze piloten varen echter altijd 100% op safe! 

•  Mag ik ballonvaren als ik zwanger ben?
  Nee, om elk risico van een miskraam uit te sluiten, nemen onze piloten geen zwangere vrouwen mee in de ballonmand, ook niet als je maar net zwanger bent. U bent verplicht om een eventuele zwangerschap vooraf bij de boeking te melden. Uiteraard zullen we de geldigheid van reeds aangekochte tickets of cadeaubon voldoende verlengen dat u na de zwangerschap alsnog kunt genieten van de ballonvaart.
 
•  Mag ik roken?
  Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

Heeft u nog meer vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken

Waarom wij

   Altijd over eigen gebied,
   Professionele piloot en crew,
   Heldere tarieven,
   Persoonlijk contact,
   Een fantastische vlucht.

Bestel eenvoudig onze cadeaubon