1. Mijnballonvaart.be »
  2. Mijnballonvaart.be Blog

Mijnballonvaart.be BlogView this page in English

Hoe gaat een ballonvaart in z`n werk?

Hoe verloopt nu een ballonvaart? Wat mag je er van verwachten? Dit zijn vragen die u graag beantwoord wilt hebben voordat u in een luchtballon stapt. De ballonvaarder begint al enkele uren voor de ballonvaart met de vaartvoorbereiding. Maar ook over de opstijging, landing en de vaart zelf vertellen we van alles in deze blog!

De voorbereiding

De piloot informeert vooraf bij de meteodienst naar het weer, de bewolking en het windsnelheid. Nadien worden crew en passagiers opgebeld of de ballonvaart kan doorgaan. Bij te harde wind, slecht zicht of regen kan er namelijk niet worden gevaren. Dan krijgt u de ballonvaart gewoon tegoed voor een andere keer. Bij ons gaat veiligheid boven alles!

Klaarmaken van de ballon

Eenmaal op locatie aangekomen, wordt alles uitgeladen en de gasflessen vastgeklemd in de mand. De brander wordt op de mand gezet en getest. Nadien wordt de mand platgelegd, de enveloppe uit de zak getrokken en opengeplooid. De piloot geeft ondertussen uitleg aan de passagiers en berekent aan de hand van de buitentemperatuur en het volume van zijn ballon hoeveel gewicht hij mag meenemen. Hoe kouder het is, hoe meer gewicht er mee kan. De ballon wordt vastgeklikt aan de jeep en een benzineventilator blaast koude lucht in de enveloppe. In een ballon kan wel meer dan 2.000 kubieke meter lucht!

Warme lucht

Daarna warmt de piloot de koude lucht op. Het vloeibare gas vanuit de tanks gaat door de gasleidingen naar de brander en wordt verwarmd in de spiralen. Vervolgens vat het gas vlam, de vlam slaat in de enveloppe en de lucht warmt op. De ballon komt dan zachtjes naar boven en trekt de mand recht. De crew houdt de ballonmand aan de grond. Na een laatste controle en radiotest stapt iedereen in. Als de lucht in de ballon warm genoeg is (tot 120 graden Celcius) stijgt hij op, de piloot lost de kabel naar de auto en de wind draagt de ballon de lucht in voor een vlucht van ongeveer 1-1,5 uur.

De vaart

Vanop de grond wordt alles nauwlettend in het oog gehouden. En boven is het genieten! Van het uitzicht, van de natuur, een dorpje... de wind kiest de vluchtrichting van de ballon. De draaiende kracht van de aarde zorgt dat de ballon naar links gaat bij laag vliegen en naar rechts bij hoog vliegen. Bij verwarmen stijgt de ballon na enkele seconden en wanneer de parachute wordt geopend begint de ballon te dalen. Het grondteam volgt de ballon met de auto en als het gas voor ongeveer driekwart op is, wordt er een landingsplaats gezocht.

De landing en doop

Bij ballonvaren is opstijgen en zweven gemakkelijk, landen en laag zweven moeilijk. Zachtjes wordt via de parachute warme lucht gelost en de ballon zakt naar beneden. Wanneer er weinig wind is, blijft de ballon recht op de grond staan: een staande landing. Bij hevige wind wordt de mand over de grond meegesleept: een sportieve landing. De crew licht de terreineigenaar in van de landing en bergt het materiaal na controle terug op. Na de vaart wordt de veilige landing gevierd met champagne en een leuk certificaat dat u meekrijgt. 

Zodoende weet u precies hoe een ballonvaart in z`n werk gaat en hoeft u niet zenuwachtig te zijn voor wat er komen gaat. Geniet er vooral van! Heeft u nog geen ballonvaart geboekt? Dit kan heel simpel hier.


Datum:
Auteur:

Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken

Waarom wij

   Altijd over eigen gebied,
   Professionele piloot en crew,
   Heldere tarieven,
   Persoonlijk contact,
   Een fantastische vlucht.

Bestel eenvoudig onze cadeaubon